ons hotel

zondag 9 februari 2014

Ineens een druk weekend!

Voor het eerst sinds lange tijd hadden we weer eens een druk weekend! Onze vaste gast, die er iedere 3 weken is, was gisteren ook erg verbaasd over de volle parkeerplaats. We zijn bijna helemaal vol geweest: 1 kamer is op het laatste moment geannuleerd, maar is door de andere groepsdeelnemers betaald, en 1 kamer was out of order wegens verven. Beide avonden hebben bijna alle gasten bij ons gegeten, het was dus ouderwets aanpakken in de keuken, en vanmorgen had de ontbijtmedewerkster nog een stapel borden staan om af te wassen. We moesten beiden opstaan vanwege de grote golf uitcheckers, maar ik heb daarna een paar uurtjes in diepe coma gelegen, en nu is Pepijn even aan het bijslapen.

De rest van de week is het deprimerend rustig: we zijn zelfs woensdag en donderdag 2 dagen helemaal leeg. Geen wonder: gisteren was het buiten 14 graden! Het is overal groen, de vogeltjes fluiten, de katjes zitten al aan de bomen en de krokussen schieten uit de grond. Ook voor de komende tijd is er geen koudegolf te verwachten. Deze week gaan we maar weer verder met verven en de administratie.

Voor Katja heb ik deze week dieetvoer in Engeland besteld. Ze heeft een licht nierenprobleem en mag het gewone kattenvoer niet meer eten. Probleem is dat ze het in Duitsland gangbare merk dieetvoer niet lust. Even voor wie onze kat niet kent: dat is een biobak, die eet echt alles. Het voer moet dus wel heel erg vies zijn: ze gaat ervan over haar nek, weigert te eten, maakt graafbewegingen naast het schaaltje alsof ze haar behoefte begraaft. Het nieuwe engelse voer is een groot succes: ze vreet het schaaltje er bijna bij op, en je kan gewoon zien dat ze zich er goed bij voelt.

Onze zieke medewerkster praat nu helemaal niet meer met ons. Ze stuurt ons ziekmeldingen per post, SMS en fax. De "bank van het gratis geld" (zoals we onszelf inmiddels noemen) is toch wel verplicht door te betalen, zolang je maar een arts bereid vindt een briefje voor je te schrijven. In Duitsland bestaat ook geen arbo-dienst, je mag als werkgever wegens privacy-overwegingen niet eens vragen wat iemand heeft of wanneer hij denkt weer te kunnen werken, of zelfs maar opschrijven hoeveel ziektedagen iemand heeft.

Een concurrent heeft ondertussen geprobeerd een van onze beste en leukste medewerksters bij ons weg te kopen door haar een parttime contract aan te bieden. Niet dat het erg succesvol was, de urenconstructie die hij bood was niet legaal, hij betaalde ook nog onder het (eind van het jaar nieuw in te voeren) minimumloon, en hij wilde niets zwart op wit zetten. Als oproepkracht heb je geen recht op kinderbijslag (heeft met belastingtarief te maken), maar als parttimer wel. Wisten wij veel. Tot nu toe hadden we daarmee nooit te maken gehad, de oproepkrachten hadden geen kleine kinderen (meer) of ze hadden een echtgenoot met een fulltime-baan in Duitsland. Het blijkt nu ook nog dat de duitse kinderbijslag bijna 10x zoveel is als de tsjechische. Met een parttime contract ipv oproepcontract zou ze weliswaar in Duitsland een beetje meer belasting betalen, maar iedere maand € 368 kinderbijslag krijgen, in plaats van de omgerekend ongeveer € 40 in Tsjechie. Aangezien we eindelijk onze spookmedewerkster afgevoerd hebben, hadden we extra uren te verdelen waarvoor we eigenlijk een extra medewerkster zochten. Die uren krijgt zij nu in een parttime contract, plus natuurlijk dan duitse kinderbijslag. Wij blij, zij blij.

Waarmee we niet zo blij zijn is dat de BBC vanaf een nieuwe satelliet uitzendt. De straal is meer op de Britse eilanden geconcentreerd, en alleen het noord- en westelijk deel van Frankrijk, Belgie en Nederland kunnen met een achterlijk grote schotel eventueel nog BBC ontvangen. Wij zitten volgens de landkaart in het gebied "Reception Null", dit betekent dat je zelfs met een schotel de grote van je hele tuin geen BBC meer kunt ontvangen, en dat klopt ook. Sinds donderdag staan alle BBC-kanalen op zwart. De nacth van maandag op dinsdag volgen ITV en Channel 4 de BBC naar deze nieuwe satelliet, en is het voor ons uit met de pret, en kunnen wij helemaal geen engelse televisie meer kijken. Vreselijk vinden we dit, we kijken meestal engelse tv omdat de duitse tv zo gigantisch slecht is. Hoe kun je met het hoogste kijk-en luistergeld ter wereld zulke rotzooi produceren?

2 opmerkingen:

  1. Wij hebben hier op Madeira hetzelfde probleem. Wij kijken nu via FilmOn een app voor android tablet .die verbinden we met een HDMI kabel aan de tv en klaar is Kees !
    we krijgen weer veel engelse zenders. Als je ook nog een identity cloacker koopt kun je nog veel meer zien. maar daar doen we niet aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Noud: bedankt voor de tip. Nog nooit van gehoord.

    BeantwoordenVerwijderen