ons hotel

maandag 3 april 2017

Voorjaarsweer

Ineens is de temperatuur radicaal omgeslagen. Het weekend was het 21-23 graden en zonovergoten, nu is het iets grijzer, maar nog steeds een aangename 16-17 graden. Het weekend was heel erg druk, we moesten er flink aan trekken. Nu merk je weer dat het nog laagseizoen is, de weekdagen zijn extreem rustig. Gelukkig hebben we maart weer overleefd, maar nu mogen er toch binnenkort wel weer veel gasten gaan komen. Ik was net bij de bank om de afdracht van het weekend te storten, daar zeiden ze ook dat ze in maart nauwelijks horecaondernemers hadden gezien, en dat velen met ons maar gewoon dicht waren gegaan bij gebrek aan klandizie. Tijd voor een serieus Plan B, nog een paar jaar dit soort winters en het halve dorp is aan de bedelstaf.

Wij waren een weekje in ons huisje aan zee in Nederland, waar we bijna weggestormd zijn. De dag dat we wat administratieve dingen in Haarlem moesten regelen, zijn we weggeregend. We vonden het wel relaxed, zo'n huisje. We hoefden niemand tot last te zijn en met niemand rekening te houden, we konden ook eens mensen uitnodigen om bij ons te komen eten. We hebben meteen de eerste dag het hele winkelcentrum leeggekocht met dingen die wij niet hebben: rookworst, mosselen, shoarmavlees, gevulde koeken, filet americain, krentenbrood, hollandse nieuwe, stroopwafels, rivella, ....Het voelde wel goed om weer eens in Nederland te zijn. We zijn echter blij dat we niet meer in Amsterdam wonen: wat een toeristenpretpark is dat geworden....

Omdat we een aantal keer met het openbaar vervoer wilden, dachten we dit keer toch maar een OV-chipkaart aan te schaffen. Andere keren hebben we gewoon een los kaartje gekocht of een kaart van iemand anders geleend, maar dat was allemaal toch wat lastig. Conclusie: voor ons was het één grote hindernisbaan, voor een buitenlandse toerist is dit helemáál niet te doen. Je koopt braaf zo'n kreng en stort er een godsvermogen op, en dan roept de incheckpaal nog steeds dat de kaart ongeldig is. Er was geen conducteur te bekennen en een loket is er in Overveen ook niet, dus hebben wij noodgedwongen dan maar zwartgereden van Overveen naar Haarlem.  In Haarlem hebben we ons illegaal door de poortjes geforceerd: alle alarmbellen af, maar daar reageerde helemaal niemand op. Bij het loket werd er arrogant en niet behulpzaam gereageerd. Iedereen zou volgens de NS moeten weten dat de kaart nog ergens moet worden geactiveerd.... We hebben vooraf toch duidelijk de gebruiksaanwijzing gelezen, er het juiste minimumbedrag opgestort, enz, maar over activeren stond helemaal niks. Weer een frustratie rijker.....

Dan hadden we gistermiddag een onverwachts "hè???-moment". De ontbijtmedewerkster die hier al 4 jaar werkt gaat naar huis en zegt tegen Pepijn: "Ik heb mijn sleutel in de keuken laten liggen, hier heb je mijn ontslagbrief, ik kom niet meer". Ze blijft gewoon doorlopen tot de voordeur en roept nog voordat ze de deur uitloopt dat ze al wat anders heeft. Hè???? Dat was vandaag ook de reactie van de andere medewerksters, van wie ze ook geen afscheid heeft genomen en tegen wie ze ook niets heeft gezegd. Ze vond dat ze te weinig diensten kreeg (euh...laagseizoen?....), en in vergelijking met de werkstudente te weinig werd ingedeeld: "Die vonden we duidelijk veel leuker dan haar, dus dan moesten we die de diensten maar geven!" Hè????? We hebben een werkstudente die vanwege studie dit semester alleen op zaterdag en zondag kan werken, en we hebben een medewerkster (die dus nu weg is) die het liefst niet in het weekend wil, en daar altijd best wel vocaal over is. Win-win zou je denken, de studente werkt dus bijna ieder weekend, en de andere mevrouw heeft bijna ieder weekend vrij. Nou is ze dus jaloers op onze studente, want ze had haar diensten in het weekend ook nog gewild??  Euh schat.... je hebt jarenlang genoeg strijd gevoerd tegen werken in het weekend, dat ik het niet zou dúrven je nog in het weekend in te delen..... Ik had haar gisteren bij hoge uitzondering op zondag ingedeeld omdat ik anders niks voor haar had deze week, en dat was ook al gigantisch mopper. Wat wil je nou? Oh ja, en ze moet ook elke dinsdag en donderdag vrij om op de kleinkinderen te passen, en ze wil wel 2 keer in de week werken, maar alleen dus op maandag, woensdag of vrijdag. Maandag, dinsdag en woensdag zijn in het laagseizoen de rustigste dagen, dus dat is extra moeilijk om daar wat mee te verzinnen. Plus dat ze als enige medewerkster alleen ontbijt doet, en geen kamers, en we in het laagseizoen vaak geen 2 medewerksters nodig hebben op 1 dag. Bij haar vorige werk was ze ontevreden weggegaan omdat ze te veel dagen moest werken, dus ik hield mij angstvallig aan max 2 dagen per week. Nu vindt ze dus dat ze te weinig werk kreeg. Je maakt het de cheffin ook wel een beetje onmogelijk om met ál je eisen nog wat van het rooster te bakken. Pepijn moest een beetje grinniken: "Ben benieuwd of ze bij haar nieuwe baas ook zoveel rekening gaan houden met het rooster als jij altijd gedaan heb....."Ze wordt voorlopig niet vervangen, ik heb zowiezo 2 andere medewerksters die graag meteen meer uren zouden willen, en onze studente kan niet wachten totdat het vakantie is en ze lekker veel kan werken.

Morgen hebben we een aantal vertrekkers waar we nog hier voor moeten zijn, maar dan hebben we verder de dag vrij. We denken erover om een dagje naar Regensburg te gaan, het weer zou niet zo super moeten worden, en ik voel me niet topfit, dus wandelen in de bergen zit er waarschijnlijk niet in.

1 opmerking:

  1. Als wij in NL zijn, dan ga ik ook zo graag naar een kruideniers zaak, ook de Hema voor de worst. Jammer genoeg zijn we al 5 jaar niet in NL geweest, maar de winkels zijn het enige waar ik een beetje heimwee naar heb.
    Groetjes uit Canada, Ida

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.