ons hotel

woensdag 23 juli 2008

Jammer hoor!

Op de internetsite van de Telegraaf staat bij de Reiskrant een artikeltje over Nederlanders met een Bed & Breakfast (een Chambre d’Hotes) in Frankrijk. Zij zijn door een reiswebsite uitgeroepen tot de beste chambre d’hote van Frankrijk. Er wordt trots bij vermeld "Toch knap als je als Nederlandse hoteleigenaar in het chauvinistische Frankrijk, wordt uitgeroepen tot de top van beste ‘chambres d´hôtes’.." Eerste gedachte: Leuk voor die mensen dat ze het zo goed doen bij de fransen, die zullen wel glimmen van trots, net zoals wij met de uitverkiezing in de Top 10 van de vriendelijkste hotels van Duitsland door de gasten van Hotel.de.

De achtergelaten reacties wekken echter direkt argwaan. Die berichten namelijk dat het helemaal niet gaat om chauvinistische fransen, maar alleen om nederlanders die gestemd hebben. Als je naar de site van de winaars gaat, is die alleen in het nederlands. Wat nou chauvinistische Fransen? Ik wil wedden dat er behalve de loodgieter nog nooit een fransman binnen geweest is. Het is de vraag wie er konden stemmen en hoe gecontroleerd werd of je er wel echt geslapen had en niet de tante/ex-buurvrouw/vriendin was.
De desbetreffende verkiezingssite is inderdaad ook alleen voor en door Nederlanders. Sterker nog, er zit een reclamebureau achter die je kan inschakelen om tegen vette betaling je accomodatie in Frankrijk te promoten. Zij zijn ook de uitgever van een boekje met deze accomodaties, en willen op deze manier waarschijnlijk nog meer boekjes verkopen. Ook treden ze op als makelaar en verkopen "droomoptrekjes" in Frankrijk waar je dan zelf bed & breakfastje kan gaan zitten spelen.

Natuurlijk gun ik anderen hun succes, en hoop ik voor deze prijswinnaars dat ze heel erg blij zijn met hun uitverkiezing. Het is alleen jammer dat er een zweem van nep, vriendjespolitiek en ordinair reclame-kopen omheen hangt. Het brengt namelijk alle andere échte verkiezingen en enquetes door hotelgasten in gevaar. Wij wisten niet dat Hotel.de met de "vriendelijkste hotel van Duitsland"-uitverkiezing bezig was en pas op het moment dat het al gepubliceerd was, kregen wij een mail. De verrassing was enorm. Het betrof hier een Duitse website, met ongeveer 90% ‘chauvinistische’ duitse klanten. Het ging hier om hotelgasten die bij deze site geboekt hadden en aantoonbaar bij ons geslapen hadden en daarna een enquete hadden ingevuld. Ook deze gasten wisten niet dat de uitkomsten hiervoor gebruikt zouden worden, dus waren objectief in hun oordeel. En zelfs dat was een momentopname, maar wel een échte.
***UPDATE****
Krijg net een mailtje van de Telegraaf dat mijn reactie niet geplaatst wordt. Dat verbaast mij niks. Van de Reiskrant is al langer bekend dat je een positief artikel krijgt als je ze maar betaalt, en reacties dat het een betaal-verkiezing was worden niet geplaatst natuurlijk. De airline waar ik voor werkte kreeg regelmatig negatieve rescencies in de Telegraaf als ze geweigerd hadden gratis tickets aan de redacteuren te schenken voor vakantiereisjes.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.