ons hotel

zaterdag 7 november 2009

Wel een beetje stil, ja!

Dat de katholieke kerk soms nog heel veel invloed heeft op het openbare leven in Beieren weet iedereen wel. Meestal hebben we er niet zoveel mee van doen, maar soms kom je van die aparte regels tegen. De periode van de "stille dagen" is weer in alle hevigheid aangebroken. Ik weet dat ik dat moet uitleggen, want zelfs diegenen die in Duitsland wonen buiten Bayern en Baden-Würtemberg weten niet wat dat zijn. Van bepaalde dagen van het jaar is hier wettelijk geregeld dat dit dagen van rust, godvruchtigheid en bezinning moeten zijn. Een dag dat niets mag dus. Op deze dagen mogen er geen feesten, partijen, dansavonden, muziekoptredens en dergelijke plaatsvinden. Discotheken moeten dicht zijn, popconcerten zijn verboden, activiteiten zoals grasmaaien mogen ook niet. Horecagelegenheden mogen niet alleen geen live-muziek ten gehore brengen, maar zelfs geen radio of cd-speler aan hebben staan. Dit geldt ook voor liften met achtergrondmuziek. Op Goede Vrijdag en Buß-und Bettag mogen er ook geen sportactiviteiten plaatsvinden. Er kunnen controles plaatsvinden en de boetes zijn hoog.

In November rijzen de stille dagen de pan uit, het is bijna iedere week minimaal 1x raak. Zo was het 1 november Allerheiligen, is het de 15e Volkstrauertag, de 18e Buß-und Bettag en de 22e Totensonntag. Een andere grote cluster zit rond Pasen: op Aswoensdag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag moet het stil zijn. Ook op 24 december mag je van 14 tot 24 uur geen kerstliedjes draaien.

Dat de regeling volledig achterhaald is, blijkt wel uit het feit dat veel Beiers zelf niet eens weten welke dagen het stil moet zijn, en er klachten zijn bij het publiek van uitgaansgelegenheden of popconcerten op de dag ervoor. Stipt om middernacht gaat de muziek namelijk uit, want de regeling geldt in Beieren van 0 tot 24 uur (uitzondering 24 december vanaf 14 uur). Dit is anders in Baden-Würtemberg, waar de wet vanaf 3 uur ‘s ochtends geldt, zodat mensen op de dag ervoor tenminste nog normaal uit kunnen gaan. Ook is het volstrekt onduidelijk waarom sommige dagen zijn aangemerkt als stille dagen en andere niet. Van dodenherdenking-achtige dagen kan iedereen het begrijpen, maar waarom andere katholieke feestdagen er niet of wel onder vallen begrijpt niemand. In het zeer katholieke Oostenrijk hebben ze deze regel niet, waarom hier dan wel?

Het feit dat de Bayerische Rundfunk gewoon popmuziek mag blijven draaien stuit ook veel ondernemers tegen de borst. Wij hebben hier in het restaurant altijd Bayern 3 aanstaan, en als er controle komt mag de controleur die even uitleggen. Wij hebben hier, net als de meeste horecaondernemers overigens, de filosofie dat onze gelegenheid er een is waar je met voorbedachte rade naar toe gaat om daar te eten of te slapen. Als je dan zo katholiek bent, doe je dat op deze dagen ook niet.  Asl er klachten zijn, mag van ons de radio uit, maar we hebben gemerkt dat andersom grotere klachten geeft. Gezellig tijdens je kerstmenu op kerstavond tegen elkaar gaan zitten zwijgen…. Denk erom…lachen verboden….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.