ons hotel

donderdag 24 april 2008

Concert voor drilboor en slijptol in Db majeur

Pfoe hee! Wat een herrie de afgelopen dagen, en dan heb ik (P) zelf nog lekker meegedaan met drilboor op het terras.
De oude ketel is eruit en de nieuwe erin. Hij werkt zelfs al, maar morgen moeten ze nog wat aan programmering en isolatie doen. De afbraak van de 30 jaar oude ketel, model Titanic, ging door alle geweld gisteren nog verbazend vlot. Als je ‘m ook te lijf gaat met pneumatisch gereedschap, tja, dan geeft ie wel mee!


Je ziet de lek-sporen duidelijk. Overigens, de foto is gisteren om 08:05 gemaakt, ze hadden de olieleidingen en isolatiebekleding er al af toen. Om 09:15 stond alleen dit er nog: (!)


En niet al te veel later hadden de monteurs vrije ruimte om de nieuwe ketel op te bouwen. Er moest wel nog het 1 en ander gebeuren, zo stoot een hoogrendementsketel (ook op olie) erg veel vocht uit en moest er dus een RVS voering in de schoorsteen. Bovendien gingen we van een – overbemeten vanwege het nooit gebouwde zwembad – ketel (met 170 Kilowatt) naar eentje die beter op de eisen van het pand was uitgerekend met 90 KW. Dat betekende ook een dunnere schoorsteenpijp. De olieleiding werd ook anders, alle aansluitingen moesten verplaatst, de schakeling van de nieuwe ketel gaat via een soort boordcomputer, dus de aparte schakelkast ter grootte van een gemiddelde garderobekast verdwijnt ook nog eens, ga zo maar door. Er was dus nog wel wat te doen voor het kale casco van de nieuwe verwarming naar binnen kon worden gereden, dat gebeurde na de lunch:



Met 2 cm ruimte door de tuindeur beneden (over een rijpad van planken over het gras) en heel moeilijk tot voor de deur van de verwarmingskelder. Toen moest er toch echt getild worden.
Daarna was het opbouwen geblazen! ‘s Avonds  zaten wij nog in de kou, onze vaste gast had de electrische verwarming, maar de boiler zat nog vol heet water. Helaas is zijn kamer 25 meter verder, dus dan gaan die 400 liter erg hard… ook voor hem niet ideaal, en al heeft hij weinig noten op zang er kwam bij navraag toch uit dat hij niet warm had kunnen douchen, we hebben dus besloten 1 nacht van zijn rekening af te trekken.

Nu loopt de ketel dus, morgenochtend komen ze zoals gezegd isoleren en programmeren, de uitlaatgasmeting laat alvast zien dat het verlies van ruim 30% bij de oude ketel gedaald is naar 5 tot 6%…. dat gaat wel schelen in het verbruik. Bovendien hebben we nu ruimte in de verwarmingskelder voor een zonneboiler als we nog ‘ns zonnepanelen op het dak willen omdat de nieuwe ketel ook nog een stuk compacter is… Het grootste voordeel is natuurlijk dat ik niet meer 2x per dag water hoef bij te vullen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.