ons hotel

vrijdag 5 september 2008

Bananenrepubliek


We hebben het al vaker gezegd, Beieren is net een bananenrepubliek. Na het bedorven-vleesschandaal en de fraude bij de gemeenteraadsverkiezingen is er nu de eindexamenfraude. De cijfers van 33% van de eindexamenscholieren van de Hauptschule (zeg maar VMBO) in Hohenwarth en Bad Kötzting hier in Landkreis Cham waren onvoldoende voor het verkrijgen van het diploma. 
In plaats van de desbetreffende scholen op de vingers te tikken of de leerlingen een jaartje over te laten doen, werden de leraren van deze twee scholen zwaar onder druk gezet door de school, de ouders en de politiek om de cijfers zo op te hogen dat de leerlingen alsnog geslaagd waren. Een lerares die hieraan niet wilde meewerken, raakte haar baan kwijt. Officieel werd zij "overgeplaatst", maar zij mag op haar nieuwe school alleen nog gymles geven. Het Beierse onderwijsministerie vindt de verontwaardigde reacties maar onzin, die schaart zich achter de scholen. Op de radio meldde een woordvoerder dat "de scholen juist gehandeld hebben in het belang van de leerlingen"….
Eén van de problemen is dat er in Beieren geen centraal schriftelijk eindexamen bestaat, en iedere school dus maar wat aan mag rotzooien. Als de school vindt dat je geslaagd bent, is er niemand die controleert wat je dan geleerd hebt. In een omgeving als het Beierse Woud, waar iedereen elkaar kent en iedereen familie van elkaar is, bewaart men liever de lieve vrede dan een leerling te vertellen dat hij er niets van bakt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het opleidingsniveau hier heel erg laag ligt. Dit komt ook omdat een leerling hier in principe niet kan blijven zitten, je gaat eigenlijk altijd over. Diploma’s uit andere Bundesländer worden in Beieren niet of slechts heel moeilijk erkend, en het is voor leraren uit andere deelstaten heel moeilijk om hier aan de slag te komen. Het blijft dus "ons-kent-ons".

Als je zo de nieuwsberichten leest, lijkt bijna niemand zich er echt druk om te maken. Het grote nieuws van vandaag is dat Marga Beckstein, de vrouw van de Beierse minister-president, heeft gezegd dat ze geen Dirndl aan zal trekken naar de opening van het Oktoberfest in München. Sterker nog, ze vindt het Oktoberfest niet eens leuk, het is dat ze erheen moet met haar man. En kijk, dat zijn natuurlijk de echt belangrijke dingen in het leven van een Beier…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.