ons hotel

woensdag 24 september 2008

Cruesli-junkie

Diegenen die al langer onze log lezen, weten dat er een delicatesse is waar Pepijn ‘s ochtends maar moeilijk buiten kan. Cruesli. En dan eigenlijk alleen die paarse verpakkingen Cruesli Raisin van Quaker. Je voelt ‘m al aankomen…nergens te koop in Duitsland… Al hele kofferbakladingen vol zijn er door welwillende vrienden en familieleden naar het Beierse Woud versleept, maar nu was het al geruime tijd toch echt op. Alle lokale merken werden nogmaals geprobeerd, maar "te licht bevonden". 
Totdat we een paar weken geleden diep in Tsjechie aan het rondrijden waren en we even bij een supermarktje stopten om iets te drinken en een knabbeltje te kopen. Daar vonden we pakken krokante muesli die er veelbelovend uitzagen. Jaaaaaa….!!!! één probleem, het ging om een huismerkmuesli van de engelse supermarktketen Tesco, die redelijk aan de weg timmert in Tsjechie, maar nog niet in onze omgeving te vinden is. Gisteren op onze rustdag stelde ik Pepijn voor om naar de "dichtsbijzijnde" Tesco te rijden….in Pilsen…. Onderweg ging ons hart sneller kloppen toen we in Klatovy langs een enorme bouwput kwamen met een groot bord "hier bouwen wij een nieuwe Tesco".

De afstand tot de lekkere cruesli wordt over een paar maanden dus precies gehalveerd.
Natuurlijk is bovenstaand verhaal een hoop onzin, je rijdt geen anderhalf uur heen en ook weer terug alleen voor 12 (!) pakken cruesli, maar het gaf ons een extra reden om weer eens naar Pilsen te gaan. De laatste keer reden we nog met nederlands kenteken en waren we niet echt onder de indruk. Inmiddels is de stad heel erg opgeknapt en wél de moeite waard. Mooi gerestaureerde binnenstad, mooie winkels, prettig sfeertje. De Tsjechische economie maakt een explosieve groei door en dat is te zien, ook aan de auto’s en de kleding. We hebben leuk rondgeslenterd en lekker gelunched. Ik heb in het gloednieuwe winkelcentrum nog een jurk voor mijzelf gekocht bij een franse winkel waar ik in Clermont-Ferrand ook graag kwam (franse winkels zijn ondenkbaar in Beieren).

In de binnenstad zit trouwens een nieuwe Albert Heijn. Die heet in Tsjechie trouwens gewoon Albert, want Heijn kunnen ze niet uitspreken. Denk maar niet dat ze nederlandse produkten hebben, wat een achterlijke gewaarwording is, want het ziet en voelt helemaal als een nederlandse AH, kompleet met de blauwe winkelmandjes. De Tesco hypermarket is een ander verhaal. De lekkerste engelse produkten hebben ze er, zoals Cranberry Sauce, Mint Sauce, engelse koekjes, engelse bacon, Lipton Tea en engels bier. En niet alleen dat, ook andere buitenlandse of bijzondere produkten die je in heel het Beierse en Boheemse woud niet kunt kopen, zoals buitenlandse bieren (bijvoorbeeld Heineken, Stella Artois, Corona), echte Belgische Ardenner Paté, Franse kaasjes, Indiase curry, Pickwick thee en Douwe Egberts koffie. Pepijn kreeg mij bijna die winkel niet meer uit! We zagen nog een mevrouw lopen met een plastic tasje van Marks and Spencer, maar die zit helaas niet in Pilsen, alleen in Praag, Karlovy Vary of Ceske Budjovice. 
We kunnen overigens niet wachten tot onze cursus Tsjechisch volgende week begint, het lijkt niet op enige andere taal die wij kennen, we kunnen er geen chocola van maken. Het is frustrerend dat je niet weet wat er op de borden staan en dat je niks kunt vragen. Staat er bij een parkeerplaatsje "alleen laden/lossen", "met parkeerschijf", "alleen voor bewoners", of toch "niet op marktdag parkeren"? Betekent het bordje bij de paskamer "niet meer dan zoveel stuks meenemen", "paskamer gesloten", "wij maken uw kleding korter" of "medewerker is zo terug"? Bij Pepijn komen er trouwens heel af en toe wel dingen bovendrijven uit het russisch (hij heeft een blauwe maandag russisch gestudeerd). Zo kwamen we langs een gebouw waarbij hij wist te vertellen dat dat de bibliotheek was.
Het werd een latertje, pas tegen middernacht waren we terug. De email was overspoeld met boekingen, aanvragen en andere dingen die direct beantwoord moesten worden, dus om half 2 lagen we pas in bed. Pepijn is nu even een dutje aan het doen, de nacht was voor hem wel erg kort. 

Geen opmerkingen: