ons hotel

zondag 20 december 2009

Let it snow!


Tuurlijk, in Nederland valt op dit moment ook sneeuw, maar dat is echt lachwekkend in vergelijking met wat er hier valt. Pepijn blijft scheppen, alles is hier heel erg wit en het is hier kkkkoud….. Nachttemperatuur was vannacht min 18, en overdag komt het kwik ook niet boven de min 10…. Onze gasten gaan wel een hele wite kerst tegemoet en de pistes van de verschillende skigebieden hebben al meer dan een halve meter sneeuw van hele goede kwaliteit. Vannacht was het op de Grote Arber min 23! 
Al die sneeuw is natuurlijk logistiek niet zo joepie met boodschappen doen etc. Gistermiddag ben ik nog even naar Kötzting gereden om wat boodschapjes te doen, en dan kan je niet dezelfde snelheden rijden die je gewend bent, ook al is er goed gestrooid. Bovendien moet je de booschappen heel snel in de auto zetten, anders zijn je handen aan de achterklep van de auto vastgevroren…
De eerste gasten voor de feestdagen zijn gisteren gearriveerd, de grote instroom komt vanaf dinsdag op gang. We hebben voor tweede kerstdag nog 1 kamer, en met Oud&Nieuw hebben we nog 1 heel klein gaatje voor 1 nacht op de nacht van de 31ste op de 1ste. Uit ervaring weten we dat we hier ook nog vanaf gaan komen.
De roosters liggen klaar en iedereen is akkoord. We hebben van het arbeidsbureau een onverwacht kerstkadootje in de schoot geworpen gekregen in de vorm van een gratis arbeidskracht. In Duitsland moeten jongeren met een uitkering verplicht "nuttig werk" doen, anders verliezen ze hun uitkering. Het probleem in onze regio is dat dit werk er helemaal niet is. "Gewoon werk" is er namelijk ook niet, anders zouden ze zowiezo niet in de bijstand zitten. Bovendien ligt het opleidingsniveau in de regio erg laag, dus je hebt een overschot aan mensen die laagbetaalde banen zoeken, en vacatures voor artsen of computerexperts staan eeuwig open. Je hebt in tegenstelling tot grote steden geen tekort aan billenwassers of vuilnismannen, en dat zijn nou juist de functies waar je laagopgeleide jongeren aan het werk zou zetten. Je krijgt dus idiote situaties dat deze jongeren in een gebouw van de gemeente kantoormeubilair verhuizen naar een andere ruimte. De volgende dag als ze op het werk komen mogen ze dan weer alles terugverhuizen naar waar het vandaan kwam. Bezigheidstherapie die volledig doorgeslagen is, die niet nuttig is en waar niemand blij van wordt. De politiek wel, want in verkiezingstijd kunnen ze one-liners roepen dat het werkschuw tuig van de straat is, en de arbeidsbureau’s zijn ook blij, want deze mensen vallen niet meer onder de werklozenstatistiek en zo lijkt het alsof ze heel veel mensen aan een baan hebben geholpen. Dominik, de jongere broer van Timo is zo’n slachtoffer. Gék wordt hij ervan en hij wil heel graag werken. Nu had zijn begeleider gezegd dat als hij zelf een bedrijf kon vinden waar ze iemand nodig hadden met de feestdagen dat hij ook dat mocht doen.Het mes snijdt dus nu aan twee kanten: wij hebben een paar handen erbij die we ons anders niet hadden kunnen veroorloven, en hij doet nuttig werk en hij vindt het gezellig bij ons. Misschien gaan we deze feestdagen toch meer dan 3 uur slaap per nacht krijgen…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.