ons hotel

woensdag 9 januari 2013

Uithijgen

Het is al veel te lang geleden dat we gelogd hebben. Geen wonder, diegenen die hier langer meelezen weten dat we blij zijn dat we tussen 21 december en 6 januari ons bed überhaupt zien. Dit jaar was niet anders. Sterker nog, we hadden het nog drukker dan vorig jaar. Niet alleen waren we nog eerder en nog langer nog voller dan andere jaren, ook hadden we iedere avond een gigantische hoeveelheid eters. Wat een enorme kick is dat alle gasten zeer tevreden waren. Je hebt er vaak wel een bij die ons concept niet helemaal heeft begrepen of gewoon niet het juiste heeft geboekt, maar dit jaar hebben we alleen maar positieve geluiden gehoord. Ook de feedback op de enquêteformulieren en de online beoordelingssites was echt heel erg positief.

Nu is het uithijgen en puin ruimen. De kerstversiering wordt langzaam afgebroken, de planning is dat morgen de laatste dingen worden opgeruimd. Wat rest is een berg administratieve zooi, "Papierkrieg" zoals de Duitsers dat zo mooi noemen. We voeren echter niet zo veel uit als we zouden willen, de vermoeidheid heeft knalhard toegeslagen. We slapen iedere dag een gat in de dag, en worden dan met knallende koppijn en zere  spieren van het te vast slapen wakker. Morgen moeten we weer topfit zijn, dan komen er al weer nieuwe gasten. Midden januari is traditioneel erg rustig, maar we mogen niet klagen. Vanaf morgen zou het weer moeten gaan sneeuwen en dus gaan de boekingen erg lekker. We hebben zelfs eind januari en in februari veel data waar we nu al redelijk goed gevuld zijn. Pepijn heeft een dagtaak aan het invoeren van al die nieuwe boekingen.

Gisteravond hadden we ineens zin in een uitje. Even de deur uit samen, voor het eerst in vele weken. Volgens de Facebook-pagina van de bioscoop in Klatovy zou er gisteravond een goede film draaien. In Duitsland kunnen wij eigenlijk nooit naar de film, dat stomme nagesynchroniseer is niet om aan te zien en horen. We hebben een tijdje terug ontdekt dat er een filmzaaltje in Klatovy in Tsjechië zou moeten zijn, zo'n 35 km bij ons vandaan, die gloednieuwe films draait voor omgerekend maar 4 euro. In Tsjechië is het net zo als in Nederland: de films worden in de originele versie vertoond met ondertitels, tenzij het kinder- of animatiefilms zijn. Ik ben Facebookfan geworden zodat ik het maandelijkse programma automatisch krijg. Het is wel even puzzelen met al dat tsjechisch, de titels worden raar vertaald en de namen van de acteurs worden verhaspeld met tsjechische grammaticale uitgangen (bijvoorbeeld achter namen -ova, -em of -se), en je moet goed opletten dat er "titulky" achter staat en geen "dabing". Iedere dag of hoogstens na 3 dagen draait er een andere film. Pepijn was gelijk enthousiast toen ik zei dat Les Miserables draaide. De bioscoop is kneuterig schattig. Het lukte met een beetje engels en "hand-en-voets" om een kaartje te kopen en wat dingen te vragen. Je krijgt vaste stoelnummers terwijl er bijna geen bezoekers zijn, er is een oude garderobe en een loketje waar je chips en flesjes limonade kunt krijgen. Wat opviel is dat ook in de bioscoop Tsjechen net zo serieus zijn als in het dagelijks leven. Niemand praat, knispert, hoest, belt, zoals je dat uit nederlandse bioscopen kent. Iedereen gaat op zijn voorgeschreven plaats zitten, zelfs al zijn er nog 100 stoelen leeg. Moet je in Nederland proberen, daar gaat iedereen anarchistisch verhuizen! Er is ook geen achtergrondmuziek voor of na de voorstelling en er is geen pauze en geen reclame. 20:00 uur begint de film, punctueel, en dan is het doodstil in de bios. Heel fijn, want wij hebben natuurlijk niets aan de ondertiteling (daar is geen chocola van te maken), dus moeten het goed kunnen horen. Mensen vonden die buitenlanders in hun bioscoop wel grappig, na de film werden we vrolijk gedag gezegd door het personeel en de andere bezoekers. Les Miserables is een prachtige film, die officieel zelfs in heel Europa pas de 11de in première gaat. Zelfs als je geen musicalfan bent is hij zeer de moeite waard. We waren het er over eens dat we dit best vaker konden doen als er een goede film draaide en we tijd hadden.

7 opmerkingen:

  1. Wat een leuke belevenis in het bioscoopje zeg. En dat voor 4 euro! Maar wat ik me afvraag als Les Mis fan, is deze film (buiten de acteurs) zo verschillend als de vorige film?

    Groetjes,
    Franca

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De vorige film kennen we niet; dus daar kunnen we niet over oordelen.
    Amanda Seyfried is geen verrassende keuze voor Cosette, voor wie de film Mamma Mia ooit gezien heeft, zij is gewoon goed.
    Wel verrassend: Hugh Jackman kan echt zingen (blijkt na zijn CV gelezen te hebben in de musical te zijn begonnen na zijn toneelschool) en Anne Hathaway ook (komt uit een acteursfamilie en haar moeder blijkt al 25 jaar geleden in 'Les Mis' te hebben gezongen)
    De allergrootste verrassing is hoe goed Russell Crowe blijkt te kunnen zingen.
    En voor mij een pluspunt is dat zo goed als de hele film gezongen is (net als indertijd Evita): als je dan zang als vertelvorm uitkiest, blijf daar dan zoveel mogelijk bij, vind ik altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt veelbelovend. Ben erg benieuwd. Helaas zal hij hier in Frankrijk wel weer nagesynchoniseerd worden :-( Maar even wachten op de DVD.

      Verwijderen
  3. Klinkt goed, ben benieuwd wanneer die film hier uitkomt.
    Wdb zijn de bioscoopgangers hier in Thailand ook goed opgevoed. Inderdaad op de aangewezen stoelnrs. zitten en stil zijn tijdens de vertoning. Wel is er veel relclame vooraf en wordt er een filmpje van de koning vertoond (met volkslied?) en wordt je dan geacht netjes te gaan staan. Iedere Thai doet dat dan ook, zelfs als ze alleen in de bioscoop zijn (nou ja we waren met z'n drieen, ik met mijn wederhelft en een local dus). Valt me ook op dat de films in 2 versies draaien, de nagesynchroniseerde thaise versie en de originele met ondertiteling en dat best veel Thai voor de originele versie kiezen.

    Succes met uitrusten en het wegwerken vd administratie. Nog de beste wensen voor 2013.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat inburgeren in Bavaria wil maar slecht lukken heb ik de indruk. :-) Maar ik kan het me erg goed voorstellen.

    Destijds toen ik in Taiwan werkte waren de eerste 6 TV-kanalen kareoke. Kon je meezingen in het Chinees of Japans. De rest van de 30 kanalen waren in het Chinees, behalve CNN dat op de oneven uren in het Chinees werd nagesynchroniseerd en op de even uren gewoon in het Engels te beluisteren was. Nou vind ik CNN dus nix, maar daar was het het beste dat je kon verstaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het inburgeren wil qua TV en film vooral slecht lukken, wat betreft produkten van buiten het duitse taalgebied.
    Nasynchroniseren is voor ons nog steeds een aanleiding om gauw iets anders te gaan kijken. Ook omdat het erg slecht (hoorspel-matig) gedaan wordt. Ik heb in Frankrijk wel met plezier afleveringen van NCIS met Franse synchronisatie gezien: maar het klinkt hier ook meteen zo onnatuurlijk.
    Overigens wel prettig entertainment: 'The Voice of Germany' (met nóg beter zangtalent dan het nederlandse origineel, en van de week een 3-delige dramaserie (kostuumdrama in de stijl Downton Abbey) opgehangen aan de geschiedenis van het berlijnse Adlon Hotel. Goed geschreven, goed geacteerd. Ze kunnen het dus wel hier, ons met duitse TV amuseren.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Pepijn: Het was natuurlijk een inkoppertje. :-) Zelf heb ik al een jaar of 5 geen TV meer en kijk een aantal documentaires en achtergrondprogramma's online. Terra-X vind ik daarbij mooi. Een film-, soap- of voetbalkijker was ik nooit.

    Als ik op vakantie ben dan haal ik mijn zapachterstand in. In Duitsland blijft ie meestal hangen op N24 of Phoenix. Maar ook Tele5, die alles van startrek herhaalt. Helaas zwammen ze ook Duits in de reuimte, maar de teksten ken ik toch al.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.