ons hotel

woensdag 5 juni 2013

Nog niet weg gedreven


Het was in Ost-Bayern een spannend weekje. Wij hebben een gigantische hoeveelheid regen gehad, maar wij hebben geen last gehad van overstromingen, lekkages of andere ongein. In 4 dagen is er hier meer regen naar beneden gekomen dan anders in een half jaar. Ok, de gasten waren niet blij, we hebben nu weinig gasten omdat iedereen geannuleerd heeft en het gras stond meer dan kniehoog omdat we het moeras niet konden maaien, maar dit is niets in vergelijking met wat er verderop aan de Donau gebeurd is.Wij werden maandag zelfs gebeld door de KRO-radio, of wij in het getroffen gebied waren en live een ooggetuigenverslag op de nederlandse radio wilden doen, maar wij hebben hier geen overstromingen. De onderstaande foto's heb ik uit het internet, van de pagina's van de Bild en de Bayerische Rundfunk.

Passau was het eerste aan de beurt. De beelden van de hartverscheurende overstromingen gingen de hele wereld over. Het oude record was 12.20 meter in het jaar 1501, nu werd het hoogste punt op 12.89 meter aangetikt. Er was geen redden meer aan:
 
Daarna was Regensburg het bokje. Hier waren na de grote overstromingen in 2002 grote mobiele damwanden gebouwd, die bij overstromingsgevaar opgetrokken konden worden. Met man en macht werden zandzakken aangesleept. Tot nu toe houden de mobiele damwanden het, maar vandaag nog een paar centimeter erbij en de vloedgolven slaan over de damwanden heen. Ik moest maandag naar de groothandel in Regensburg, op een industrieterrein ver weg van de Donau en dat was geen probleem, maar iedereen die niets te zoeken had in het centrum werd verzocht weg te blijven.

In Deggendorf begaven ineens eergisteravond 2 dijken het. Als gevolg liep een gigantisch gebied onder. De situatie in het gebied is bijna niet te bevatten. De snelweg A3 is over een afstand van meer dan 30 km afgesloten, het verkeer moet over de Donaubrug bij Bogen omdat alle andere bruggen in de wijde omtrek onder water staan.

Op dit moment zijn Deggendorf en Straubing het verdrietigst. Net als in Passau hebben ze zulke waterstanden nog nooit meegemaakt. Zojuist komt een paar minuten geleden op de Bayerische radio de oproep dat iedereen in Deggendorf zo snel mogelijk zijn huis moet verlaten of naar de eerste etage moet gaan, er komt een nieuwe dijkdoorbraak aan. Het hertogelijk slot en het centrum van Straubing staan allang onder water. Ook in Straubing zijn duizenden mensen uit hun ondergelopen woningen gehaald.


Nu is het prachtig weer geworden, en gelukkig is sinds gistermiddag de regen opgehouden. De regen uit het Beierse Woud heeft echter de Donau nog niet allemaal bereikt, dus stijgen de waterstanden in de meeste plaatsen nog steeds (m.u.v. Passau). In Passau is het water al weer uit de straten en wordt er met man en macht gewerkt aan het opruimen van alle modder. Gehoopt wordt dat volgende week de winkels en horeca al weer open kunnen, zodat de stad weer geld kan verdienen aan de toeristen.

Wij worden plat gebeld door mensen die willen weten of ons hotel wel bereikbaar is. Zolang je niet langs Deggendorf moet is alles ok. Hier is het nu stralend weer, en er kan heerlijk in het bos gewandeld worden.Hopelijk krijgen wij nu eindelijk meer gasten, maar veel mensen denken helaas dus dat er bij ons ook wateroverlast is.

Pepijn kreeg gisteren een hele harde reclame op Wetter.com. Deze site weet natuurlijk dat wij in het gebied Ost-Bayern/Oberpfalz/Niederbayern wonen. De reclame in de rechterkolom: "rubberboot kopen?"

2 opmerkingen:

  1. Behalve die 'storende' reclame krijg je ook van die situaties waarin ondernemners hun slag willen slaan. Hier in Bangkok gingen de prijzen van drinkwater flessen en rijst giga omhoog en idd bootjes en andere 'drijfopties' daarvan rezen de prijzen de pan uit. Nog maar niet te spreken van bouwmaterialen zoals verf en cement edie mensen nodig hadden om na de ramp hun huizen op te knappen. Ronduit schandalig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De rubberboot was een redelijk hoogwaardig model, en de prijs maar 99 Euro- daar kan je niet over mopperen. Voor de rest: marktwerking kan een vieze bijsmaak opleveren, maar het bedrijf wat bouwmaterialen in Thailand verkocht was misschien wel zijn halve voorraad aan het water kwijtgeraakt, en moest om uit de kosten te komen de rest nu voor de dubbele prijs verkopen... dat weet je allemaal niet.
    Cynisch is het wel- maar iedereen moet voor zijn familie zorgen.

    BeantwoordenVerwijderen