ons hotel

maandag 1 februari 2010

Draaikonterij over de rug van de hotelier

In 21 van de 27 EU-landen werd tot 2009 een hotelovernachting door de fiscus afgerekend als BTW laag tarief. Alleen in Groot-Britannie, Letland, Litouwen, Denemarken, Slowakije en Duitsland gold het hoog tarief. Ja, helaas Duitsland ook. Het probleem trad vooral in grensregio’s op waar de eindprijzen voor de consument aan beide zijden van de grens nagenoeg gelijk waren, maar waar de Tsjechische, Franse, Oostenrijkse collega veel meer geld had om zijn personeel te betalen en zijn hotelletje knap te renoveren en te voorzien van de nieuwste snufjes dan zijn Duitse evenknie.
Door de economische crisis waren een aantal bedrijfstakken in Duitsland extra hard getroffen, waaronder de autoindustrie, kleine bouw- en timmerbedrijfjes en het toerisme. Al vrij snel kwam de Duitse regering (toen nog CDU en SPD) met een slooppremie voor de autoindustrie. Inmiddels is uit een evaluatie gebleken dat van de nieuwe auto’s slechts 40% van een Duits merk was. De andere 60% van de subsidiepot is weggelekt naar het buitenland. Een lieve som van 3 miljard Euro…..
In september 2009 waren er in Duitsland verkiezingen. Een verkiezingsbelofte van de FDP (denk ongeveer VVD) was dat zij zich sterk zouden maken voor de verlaging van de BTW voor alle horeca-bedrijven. Dit heeft ze veel stemmen opgeleverd van horeca-ondernemers. CDU/CSU en FDP behaalden samen een meerderheid en vormden dan ook een regeringscoalitie. Toen begon het gesteggel, want ja, daar was eigenlijk geen geld voor. Uiteindelijk kwam er ter elfde uren op 18 december het compromis uit dat alleen "kale" hotelovernachtingen voortaan met 7% belast zouden worden. Restauranthouders kwamen volledig in de kou te staan, sorry jongens, jullie krijgen helemaal niks.

Veel hoteleigenaren konden opgelucht adem halen. Na een ongelofelijk zwaar jaar (wij zijn ook 2 TipTop-collega’s aan een faillissement verloren) was er licht aan het eind van de tunnel. Veel collega’s maakten een personeelslid blij met een vast contract en de lokale noodlijdende bouwbedrijfjes blij met opdrachten om het hotel te renoveren. Uitgaven die al jaren waren uitgesteld werden nu gedaan, zoals in ons geval het vervangen van de instortende computer. Ook besloot iedereen de prijzen voor 2010 niet te verhogen.
We zijn nu een maand in het nieuwe jaar en nu al rollen de politici vechtend over straat. De ene politicus verdringt de andere in de media om te spreken van een "krankzinnig belastingkadootje". Ze doen het voorkomen alsof we allemaal Armani-kleren dragen, in de winter 4 maanden op een tropisch eiland op een wit strand zitten en alemaal een gloednieuwe Mercedes rijden. Een TipTop-collega heeft laatst uitgerekend dat hij na aftrek van alle kosten, gerekend naar de krankzinnige uren die een hotelier maakt, uiteindelijk 67 eurocent per uur overhield. Het personeel krijgt aan het eind van de maand meer geld mee naar huis! Hotelier word je niet om rijk te worden, het is toch echt een soort roeping….
Vorige week heeft de SPD een spoeddebat met bijbehorend initiatief-wetsvoorstel ingediend in de Bundestag voor het terugdraaien van de BTW, later deze maand wordt hierover gestemd. Toch gek als je wel miljarden hebt kunnen uitgeven aan buitenlandse auto’s en je al sinds 1998 in je verkiezingsprogramma hebt staan dat je voor BTW-verlaging voor hotellerie en gastronomie bent. Dit weekend heeft de FDP-vice-premier van Nordrhein-Westfalen zich in de strijd gegooid: hij wil zich sterk maken voor afschaffing van het "belasting-voordeel" van hoteliers. Voordeel? We hebben sinds 1 maand rechtsgelijkheid met de grote meerderheid van de EU-landen. Vandaag doet de CDU-premier van diezelfde deelstaat er nog een schepje bovenop door te zeggen dat hij tot het uiterste zal gaan in de Bundesrat om dit terug te draaien. Let wel: dit is dezelfde flapdrol die lekker heeft ja zitten knikken bij de stemming op 18 december. Maar ja, in Nordrhein-Westfalen zijn er binnenkort verkiezingen en het gaat slecht met de CDU-FDP-coalitie, en dit is makkelijk scoren.
We gaan het eind van deze maand zien, maar het is duidelijk dat met onmiddellijke ingang alle opdrachten van de horeca aan bouwbedrijven op de wip staan en dat wij in ieder geval ons personeel nog steeds geen toezeggingen kunnen doen. Ook zonder de lage BTW zullen we het wel redden, maar de onbetrouwbaarheid van de politiek is nog maar weer eens bewezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.