ons hotel

woensdag 6 november 2013

Laagseizoen

Het lange weekend rond Allerheiligen hebben we nog redelijk wat gasten gehad. Helemaal vol zijn we niet gekomen, aangezien er regen voorspeld was. Het weer is buiten inmiddels herfstig geworden. Al een paar dagen stormt het flink, en ineens is de temperatuur ingezakt. Het is al een paar dagen absoluut geen weer om buiten te schilderen. Vannacht heeft het bovenop de Grote Arber al een beetje gesneeuwd. Voor morgen en overmorgen is nog even stralend weer voorspeld, met temperaturen tot 17 graden. Pepijn gaat morgen en overmorgen dan ook weer zijn laddertje op.

Gasten hebben we door de weeks nauwelijks nog. Dit weekend lijkt nog een redelijk goed bezet weekend te zijn, daarna is het toch wel min of meer einde oefening. Zoals ik al aan een van onze ontbijtmedewerksters uitlegde die vorige winter hier nog niet werkte: alles wat je in november krijgt na Allerheiligen is bonus. Het is dat je er toch nog bent, en aan het klussen en opruimen bent, dat de deur nog open is. We hebben op dit moment gasten in huis die hun eigen koelkast hebben meegenomen. En wij maar denken dat we inmiddels alles al hadden meegemaakt.... Het behoeft geen uitleg dat die bij ons in het restaurant helemaal niets verteren.Dat doen laagseizoengasten zowiezo toch niet, je zou eens geld uitgeven.

Ook zeer typisch bij laagseizoengasten: veel no-shows. De laatste weken is het flink prijs, je zit te wachten tot je een ons weegt en er komt niemand. Creditcard doet het niet, adres blijkt niet te bestaan en/of het telefoonnummer is bij de Telekom onbekend. Expres foute gegevens opgegeven dus, je wist al dat je niet kwam. Gisteren hadden we weer een (niet zo) leuke.... We hadden een boeking van een zakenreiziger voor een losse dinsdagnacht. Daar zijn we nooit zo gigantisch blij mee, want daarmee valt dan onze enige vrije middag in de week in het water, en op een eenpersoonskamer voor 1 nacht verdienen we natuurlijk ook nog eens niet zo veel dat je daarvoor een medewerker kunt neerzetten. We nemen dan ook altijd even contact op met de gast wat de planning is: als iemand al weet dat hij vroeg of laat op de dag komt, kunnen wij ervoor of erna nog even de deur uit. In dit geval gaf de gast aan tussen 18 en 19 uur te komen, en gaf zijn mobiele nummer. We hebben dus Christine in de ochtend het ontbijt en de kamers van onze 4 gasten laten doen, en wij zijn de deur uitgegaan. Om 17 uur waren we weer thuis en hebben tot 20 uur tevergeefs zitten wachten. Pepijn heeft net voor achten het opgegeven mobiele nummer geprobeerd, en kreeg een bandje "er bestaat geen aansluiting onder dit telefoonnummer". OK, we wisten weer genoeg. Het creditcardnummer bestond tot onze verrassing wel, maar van de annuleringskosten kan Christine ternauwernood betaald worden. Plus dat het niet echt leuk is dat we onze dag erop hadden ingedeeld, helemaal uit Grafenau (65 km) naar huis zijn gekomen om hier 3 uur te gaan zitten rondhangen, en dat we daarna pas om 21 uur in een pizzeria zaten.

Dan hebben we heel toevallig een nieuwe ontbijtmedewerkster erbij gekregen. Al in juni waren we er eentje kwijt geraakt, en aangezien we de hele zomer onze Tsjechische studente hadden die er echt talent voor had, en daarnaast een van onze kamermedewerksters hadden ingewerkt op ontbijt, was het niet zo dringend. Nu had Christine echter een berg overuren van 3 maanden en Katerina tentamens, dus we wilden deze week een advertentie zetten voor een extra kracht. Sonja, onze wellnessmevrouw, werkte naast haar eigen bedrijfje nog bij een ander hotel een paar uur per week in loondienst, maar dat hotel heeft hier in de omgeving een zeer slechte reputatie waar het aankomt op omgang met personeel. Nou, dat werd weer eens bewezen. Ze kreeg ineens geen rooster meer, maar werd voortaan 's middags gebeld of ze de volgende dag moest komen werken. Haar eigen praktijk leed er gigantisch onder, want ze kon geen afspraken meer maken met haar eigen klanten en dus ook niet met onze hotelgasten. Ze had dus al bij mij haar nood geklaagd en gezegd dat ze graag ergens als ontbijtmedewerkster wilde werken waar ze een rooster kreeg en wist welke dagen ze 's ochtends moest werken. Ik had voorzichtig al aangegeven dat we iemand zochten. Een weekje later was het contract getekend, maandag loopt ze een dagje met mij mee, en na de vakantie begint ze dan voor de kerst echt. Nu kunnen we eigenlijk nog heel goed een extra kamermeisje gebruiken, want we hebben al bijna een jaar een zieke, maar dat kan wel wachten tot de lente. Christine hoeft nu niet meer bij te springen bij het ontbijt, eind van de week is Andrea terug van vakantie en Katerina wil heel graag in de kerstvakantie veel werken, dus nu hebben we 3 parttimers voor het ontbijt en 3 parttimers voor de kamers. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten