ons hotel

maandag 18 februari 2008

"Stem op mij!"

Over 2 weken moeten we naar de stembus. Deze week hebben we onze stemkaarten ontvangen voor de gemeenteraadsverkiezingen, de burgemeestersverkiezingen, de Landkreisverkiezingen en de Kreisratverkiezing (zeg maar Commissaris van de Koningin). We moeten dus voor 4 verschillende dingen op 1 dag stemmen, en zoals dat in de meeste landen gaat (NL is een uitzondering) op zondag. We zijn na aan het denken op wie we zouden moeten/kunnen/willen stemmen. En dat is lang niet eenvoudig. Vooral niet omdat het systeem heel erg ingewikkeld is en de informatie over de partijen en de deelnemers erg miniem is.

Neem alleen al de gemeenteraadsverkiezingen: Je krijgt 28 punten die je over de kandidaten mag verdelen naar believen: je mag kandidaten van jouw keus 1,2 of maximaal 3 punten geven. In totaal hebben zich 152 mensen verkiesbaar gesteld, en dat op een bevolking van 2861 inwoners. Een snel rekensommetje leert dus dat 1 op de 20 op een kieslijst staat. Bij elke partij kennen we wel een paar mensen, dus dachten we ons op de programmapunten te concentreren. Welke programmapunten? Niemand heeft een programma! Eigenlijk is de ouderwetse dorpsmentaliteit hier van toepassing: "Stem op mij" is het enige programmapunt. Je krijgt foldertjes in de bus met de foto’s van de partijleden, maar geen informatie. Als er al iets opstaat, is dat hetzelfde als bij alle rivalen. Dat zijn dan kreten als "zorg voor onze leefomgeving", "respect voor ouderen", "beter onderwijs", zonder verder daarover uit te wijden. Is er dan niemand die iets te melden heeft of iets anders wil?

Het kan nog gekker: voor de burgemeestersverkiezingen hebben zich slechts 2 mensen gemeld. In Utrecht en Eindhoven moeten ze dus niet zo zeuren: als je er vrije verkiezingen van maakt, stellen zich nog steeds maar 2 personen verkiesbaar. Het probleem is dat de ene kandiaat vrij onbekend is en van de redelijk uitgesproken partij de Groenen is. De andere kandidaat is de huidige burgemeester, hij is 62 en van de CSU. Eigenlijk staat al vast dat die andere man gewoon thuis kan blijven op 2 maart, onze burgervader wordt toch wel herkozen. Ik vind eigenlijk dat de CSU in Beieren al genoeg macht heeft en bovendien ben ik niet zo gecharmeerd van een burgemeester van straks 68 (zittingstermijn is 6 jaar).

Dacht je dat dit al raar was? Voor de Kreisrat- en Landsratverkiezingen krijgen we al helemaal geen informatie. Het is niet duidelijk welke partijen meedoen, welke personen je kunt kiezen, en wat ze willen. We krijgen geen folders in de bus, in de lokale krant is het geen onderwerp, er zijn geen verkiezingsbijeenkomsten en op het internet is ook niets te vinden. Nu zitten wij hier aan de rand van de Landkreis, Cham is een ver-van-ons-bed-show op bijna een uur rijden. Misschien leven deze verkiezingen in Cham wel meer. Op dit vlak moeten we 60 punten verdelen, maar aan wie we die in hemelsnaam moeten geven? We kennen er helemaal niemand van.

Het is dat wij zo niet opgevoed zijn, maar eigenlijk zou ik 2 maart het liefste het dekbed over mijn hoofd trekken en de hele verkiezingen vergeten. Als zelfstandig ondernemer in zo’n hechte omgeving zal je echter wel moeten stemmen. Pepijn heeft al voorgesteld om kris-kras door alle partijen op horeca-uitbaters en zelfstandige ondernemers te stemmen, dan worden onze belangen misschien behartigd…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.