ons hotel

zaterdag 10 september 2011

Hond braaf, baasje .......(vul zelf maar weer in)

Sinds 1 januari nemen wij geen honden meer, dit na een heel aantal nare voorvallen die al eens eerder in onze blogs de revue hebben gepasseerd. Hoe lief wij dieren ook vinden, wij zijn van mening dat andere mensen geen last moeten hebben van ons beest. Goede vrienden Heleen en Arno hebben een hond, en die is weliswaar een beetje druk, maar die gaat heerlijk in zijn kennel liggen slapen, en zij vinden ook dat de hond anderen niet tot last moet zijn. Anderen menen echter maar dat alles maar moet kunnen, en daarom kunnen we helaas geen honden meer accepteren. Dit jaar is nog een soort overgangsjaar, er zijn nog mensen die vorig jaar geboekt hebben voor dit jaar en bovendien zijn er mensen die in het verleden een hotelbon hebben gekocht die tot dit jaar geldig is, waar nog in staat dat 1 hond is toegestaan. Nieuwe boekingen met hond nemen we niet meer. Een paar maanden geleden kreeg Pepijn iemand aan de telefoon die dit jaar een hotelbon had gekocht en niet had opgelet bij aankoop dat honden niet waren toegestaan. Hij was zoooo lief en zoooo braaf en nee, hij zou echt geen overlast veroorzaken. Ze heeft behoorlijk lang op hem ingepraat. Pepijn heeft over zijn hart gestreken, helemaal omdat er in dezelfde week nog een hond zou zijn onder "de oude regeling", en het wel erg raar overkwam als je het de een zou verbieden en dat ze dan bij aankomst een andere hond hier zouden aantreffen.

Het bleek een hele lieve, maar ietwat drukke labrador te zijn. De gasten namen hun intrek in een kamer beneden, aan het eind van de gang. Al snel steeg de lucht van ongewassen hond de trap op tot bij de receptie. Donderdagmiddag: gasten gaan 's middags de deur uit. Pepijn moet even in de werkplaats zijn, tegenover de kamer van de gasten. "Woef" klinkt het gesmoord uit de kamer. Pepijn: "Natas, die gasten van kamer x zijn toch niet thuis?" Na een paar uur is gesmoord woef uitgegroeid tot aanhoudend blaffen, en tegen 23 uur gaat de hond aanhoudend zitten janken als een wolf. Logisch, gezien de tijd dat de gasten dan al weg zijn, moet de hond natuurlijk nodig plassen en hij voelt zich alleen in een vreemde omgeving met voortdurend nieuwe, enge geluiden. Je kunt er alleen weinig tegen doen. Deur open is geen optie, wat als de hond uit angst agressief wordt of ontsnapt? Mensen denken ook niet na: wij wisten van niets, wat als er een technisch probleem is waarvoor wij in die kamer moeten zijn, of er even iets moeten omwisselen of bijvullen?

De volgende ochtend spreekt Pepijn de gasten erop aan dat de hond behoorlijk veel overlast heeft veroorzaakt voor andere gasten. Driemaal raden: ze waren boos op Pepijn!!?!?. Het moest maar normaal zijn dat een hond "territoriaal" was en ging zitten blaffen, en we konden toch onmogelijk van ze verwachten dat ze de hond ergens mee naar toe gingen nemen, dan hadden zij toch geen leuke vakantie? Ja jongens, dat is de essentie van huisdieren en kinderen hebben: je bent niet vrij om egoistisch je eigen ding te blijven doen, je hebt een verantwoordelijkheid voor een hulpeloos wezentje. Je laat je baby toch ook geen hele middag en avond alleen in een vreemde hotelkamer zonder toezicht? Die begint na een uurtje of 7, 8 ook te krijsen.

Pepijn heeft gezegd dat dit de enige waarschuwing was en dat als andere gasten nogmaals last van hun dier hadden dat ze dan 10 minuten later met hond en baggage in de auto zaten, ook al was het midden in de nacht. Ik heb die mensen sindsdien niet meer gesproken, ze lopen demonstratief beledigd, zwijgend de andere kant op kijkend, langs de receptie. Pepijn kan zich wel voor zijn kop slaan dat hij zich heeft laten ompraten. De hond is heel erg lief, alleen de bezitter is weer eens heel asociaal. Nieuwe regel: bestaande boekingen met hond worden nog uitgevoerd (nog 2), en daarna hebben hondenbezitters met mooie praatjes gewoon pech. We maken (dit jaar en in de toekomst) alleen nog een uitzondering voor honden die wij goed kennen, zoals die van Heleen en Arno, en die van stamgasten die al veel vaker met hun hond zijn geweest.

3 opmerkingen:

  1. Ik kan het me goed voorstellen. Het is ook lastig om te zeggen dat bijvoorbeeld honden onder de 15kg wel kunnen en die daarboven niet. In dat geval is het toch beter of voor alles of niets te gaan.

    Zelf ga ik doorgaans naar hotelletjes van jullie grootte, maar dan meer in het centrum van kleine stadjes. En ik kom bijna nooit een hond tegen. Als er al een hond is, dan is die van de hoteleigenaar. Ik let nooit op of het niet toegestaan is of dat bijvoorbeeld mensen het niet in hun hoof halen.

    Daarnaast kom ik ook bijna geen kinderen tegen. Heeft natuurlijk ook te maken met het naseizoen en dan zitten de meeste kinderen op school. Het meeste wat ik tref zijn echtparen. Daarnaast dienstreizende mannen en 2 vrouwen die met elkaar op pad zijn. Mijn type, de rondzwervende toerist kom ik wel eens tegen, maar zeker niet vaak. Dienstreizende vrouwen zijn behoorlijk uniek en een stel touristische mannen is ook zeldzaam.

    Maar misschien vallen die op een ander soort (mogelijk groter) hotel in een andere omgeving.

    Ik vraag me wel af of het aantal hotels dat huisdieren toelaat behoorlijk in de minderheid is. Dwz die hotels die het nog wel toelaten krijgen dan ook meer van dit soort gasten met huisdier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Groot gelijk om geen huisdieren meer te accepteren, uiteindelijk word je er zelf niet wijzer van, geeft ook nog eens extra werk. Ik heb het idee dat er steeds minder accommodatie is waar huisdieren worden toegestaan.

    Gr.Franca

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Franca: het extra werk, daar kun je een toeslag voor vragen en dat doen we ook. In dit geval dekt de toeslag de extra schoonmaakkosten echter niet.... Gemiddeld komt dat wel uit.

    Het belangrijkste punt is dat andere gasten er last van hebben, en op dat moment wordt er een grens overschreden en moet je als hotelier ingrijpen. Dat zou ook zo zijn met andere "probleemgevallen" zoals hasj roken, barbequen op het balkon of tot diep in de nacht zeer veel geluidsoverlast veroorzaken.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.