ons hotel

dinsdag 20 november 2007

Kerststress

Vorig jaar heb ik er al eens over geblogd: kerststress in Duitsland. Eind september liggen de winkels al vol met speculaas en Lebkuchen, en begin oktober worden overal de kerstafdelingen in de winkels geopend. Nu de Adventperiode hier gaat beginnen, zijn de duitsers aan het eind van hun Latijn. Wat een stress! Op de radio wordt er al veel gepraat over wat je aan wie gaat geven, het regent al 2 maanden reclamefoldertjes, en onze vaste leveranciers begonnen in augustus al met het versturen van catalogi om te helpen herinneren dat je op tijd je kersttafelkleedjes en je kaarten moest bestellen. Onze ervaring van vorig jaar: begin december zijn de kerstafdelingen overal geheel geplunderd, loopt er niemand meer en wordt wat er ligt zwaar afgeprijsd. Het juiste moment om te gaan kijken dus!

Dit jaar doen we wel een beetje mee met de kerststress. We zijn al aan het bakken geslagen, want wij organiseren deze kerst namelijk een High Tea. Duitsers dwepen met alles wat engels is: ze kennen complete afleveringen van Monty Python uit hun hoofd, zijn dol op engelse thee, Harry Potter en John Cleese, en winkels met engelse produkten doen het in de grote steden goed. De damesroman-dweilboeken van Rosamunde Pilcher over Cornwall worden hier ook ijverig verfilmd door de ZDF. Wij hoorden van de glazenier dat de engelse tearoom in Bad Kotzting klanten trekt van 80 tot 90 km weg. Ze zijn alleen op zondag en feestdagen wel gesloten. Omdat er verder in Lam met de kerstdagen niet zo veel geregeld wordt, en er wel toeristen zijn en ook de lokalo’s zich een slag in de rondte vervelen, hebben we dit in de groep gegooid. Zelf hebben we een paar bezette kamers, maar kerst is qua hotelkamers nooit topdrukte. Tot nu toe hebben we al een aantal leuke reacties gehad, maar het is nog wat vroeg voor definitieve reserveringen.

High Tea met kerst.. dan dien je natuurlijk ook iets te maken wat traditioneel bij een engelse kerst hoort. Vroeger kochten we gewoon de Marks & Spencer leeg, maar die heb je op het vasteland van Europa nergens meer. We kwamen er achter dat je met je Christmas Cake 3 maanden van te voren moet beginnen, dus dat valt definitief af. Mince Pies hebben maar 3 weken nodig om helemaal lekker te worden, dus we zijn maar vast begonnen. Alle ingredienten (rozijnen, appels, enz) waren eigenlijk redelijk makkelijk te krijgen, maar wat is in hemelsnaam " suet" ??? Na een aantal woordenboeken kwamen we erachter dat dat niervet in het nederlands ofwel Rindertalg in het duits is. Ik dus goed gemutst naar een slager.  "Wwww..wat… zoekt u????" Een aantal oudere dames, die op hun beurt stonden te wachten, liep het water in de mond en zeiden samenzweerderig "dan ga je vast iets heeel lekkers bakken…" Ik heb uiteindelijk een ambachtelijke slagerij gevonden die wist wat het was en er misschien wel aan kon komen. Ik moest maandag even terugbellen, "want dan kwam de vers geslachte koe binnen". Gisteren kon ik het meteen op komen halen! Gistermiddag hebben we alles staan snijden en mengen en na een nachtje op een koele plek staat de vulling 3 uur in de oven. Straks kunnen we aan het deeg beginnen. Als het echt lekker is geworden, ga ik er een paar brengen bij de slagerij, ze waren zo nieuwsgierig wat ik met dat vet ging doen….

De volgende uitdaging worden de scones, die willen bij mij nooit goed rijzen. We hebben al engelse recepten gevonden waarbij aangeraden wordt extra bakpoeder te gebruiken. Hoera, ik ben dus geen ontaarde engelse, het is een normaal probleem!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.