ons hotel

woensdag 16 september 2009

Waarom zou dit normaal moeten zij?

Stel:
-Iemand bestelt in een restaurant eten. Terwijl het eten voorbereid wordt in de keuken besluit deze persoon weg te gaan. Hij wil niet betalen voor het half-bereide eten met het argument dat niet alle tafels vol waren, dus dat hij geen tafel bezet heeft gehouden waar iemand anders wilde zitten. Bovendien hadden alle restaurants in de straat nog tafels vrij, dus de ober moet niet zo zeuren.
-Iemand bestelt een bankstel en laat dat in de winkel meteen apart zetten totdat het bezorgd wordt. Als de bezorgvrachtwagen voor de deur staat, zegt hij dat ze het bankstel weer mee mogen nemen, hij heeft zich bedacht. Hij wil de ondernemer niet voor de ontstane kosten betalen "want er stonden toch nog andere bankstellen in de winkel die hij in de tussentijd had kunnen verkopen".

Als je dit tegen iemand zo vertelt, en vraagt of dit normaal gedrag is, vindt bijna iedereen dit raar. Waarom zou je in een hotel wel hetzelfde mogen doen? Door een kamer te reserveren, ga je een zakelijke overeenkomst aan met een hotelier. Deze rekent erop dat je komt, trekt tijd uit om je reservering administratief te verwerken en je een bevestiging te schrijven, treft voorbereidingen door personeel in te delen, spullen in te kopen en wijst andere boekingen af voor die kamer. In alle hotels heb je annuleringsvoorwaarden, die in dit internet-tijdperk vaak heel soepel zijn. Er komt echter een moment dat je niet meer kostenloos onder je boeking uit kunt. Bij ons is dat in veel gevallen op de dag voor aankomst. De dag van te voren weet je echt wel of je de volgende dag naar dit hotel gaat komen. Om dan daarna nog met argumenten te komen als "ja maar u was toch niet vol" of "ja maar, alle hotels in uw gemeente hadden allemaal nog kamers vrij" is een beetje kinderachtig.
Bovendien hebben zowel de ondernemer als de klant geen volledig inzicht in het gedrag van andere consumenten. Om terug te komen op de voorbeelden: misschien liep er bij het restaurant een grote groep langs die daar graag had willen eten, maar door het raam zag dat ze 1 tafelje te kort kwamen, of misschien hebben er klanten onverricht ter zake de meubelzaak verlaten terwijl ze graag die specifieke bank hadden gekocht als die daar nog had gestaan. Als je op het internet geen eenpersoonskamers meer aanbiedt omdat ze allemaal gereserveerd zijn, weet je nooit of die ene consument die op zoek was naar een single room bij een ander heeft geboekt of dat die grote groep bij een ander hotel heeft gereserveerd omdat ze net 1 kamer tekort kwamen om in dit hotel te passen. En de redenering dat je niet zou hoeven te betalen omdat andere hotels nog kamers vrij hebben slaat natuurlijk helemáál nergens op.

Geloof het of niet: deze twee argumenten zijn de belangrijkste om gratis onder een niet meer te annuleren reservering uit te komen. Juist in het laagseizoen komt dit heel veel voor. En juist buiten het hoogseizoen is  het extra moeilijk om weer van zo’n kamer af te komen. Hoe lullig mensen het misschien ook vinden, je gaat een rechtsgeldig contract met een ondernemer aan waarin dit duidelijk genoemd wordt. En dat contract werkt 2 kanten op. Want als klant accepteer je het toch ook niet als een hotel zegt "er zijn zoveel gasten die nooit komen opdagen of die last-minute afzeggen, dat we uw kamer maar alvast aan een ander hebben verkocht"?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.