ons hotel

woensdag 14 oktober 2009

Provocerende kabouter

In Straubing heeft deze week een zogenaamd kunstproject voor grote opschudding gezorgd. De kunstenaar heeft midden op het mooie historische plein de Ludwigsplatz in het centrum, wat tevens de winkelstraat is, 1250 kabouters neergezet. Zij hebben echter een storende pose: ze brengen namelijk allemaal de Hitlergroet. Volgens de kunstenaar Ottmar Hörl is zijn kunstwerk een oproep waakzaam te blijven tegen het Nazisme, maar de algemene opinie is dat het goedkoop scoren is. Door lekker te provoceren vestig je je naam als kunstenaar.
De discussie is nu of de kunstenaar vervolgd kan worden, want het brengen van de Hitlergroet is in Duitsland strafbaar. In Nürnberg heeft men dit al geprobeerd, maar daar is de zaak geseponeerd omdat volgens het openbaar ministerie de beeldjes "lachwekkend" waren en dus juist extreem rechts te kakken zetten. Na alle commotie haast het stadsbestuur zich te verklaren dat zij part noch deel hebben aan dit kunstwerk, dat zij alleen de Ludwigsplatz ter beschikking hebben gesteld. Het kunstwerk kost meer dan € 20.000 om op te bouwen en € 8000 om het 5 dagen te bewaken. De gemeenteraad wilde hieraan niet meebetalen, maar de lokale SPD heeft voor sponsoren gezorgd. In hoeverre een socialistische partij (lees: ongeveer PvdA) zich hiermee in moest laten is omstreden.
Nu de foto ook is opgedoken in de internationale media, onder andere bij het Amerikaanse CBS, het Australische ABC, het Franse France24 en op bijvoorbeeld NU.nl, overheerst bij velen hier de schaamte en het onbegrip. Je zal maar leuk met je kinderen gaan winkelen en hiermee geconfronteerd worden. Gisteren stond het er nog niet toen wij naar de bank gingen.
Voor iedereen die wil weten waar het over gaat:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.