ons hotel

donderdag 10 maart 2011

Je ergste nachtmerrie

In de nacht van maandag op dinsdag is het leuke Hotel Mooshütte in Lohberg (het dorp naast Lam) volledig afgebrand. De schade bedraagt meer als een miljoen euro. Door domweg groot geluk zijn alle gasten en personeelsleden er ongedeerd uitgekomen. Rond half 2 's nachts reden twee brandweermannen na hun avonddienst naar huis van Bayerisch Eisenstein door het bos van de Arber richting Lohberg, en zagen vlammen uit de balkons en het dak slaan. Het vuur moet al vreselijk intens geweest zijn dat je dat vanaf de weg kon zien. Op die weg rijdt na 21 uur eigenlijk bijna niemand, misschien 1 auto per uur. Wie weet hoe lang het vuur toen al brandde. De 39 aanwezigen sliepen op dat moment allemaal nog heerlijk, zich niet bewust van het grote gevaar waarin ze verkeerden. De 2 brandweermannen hebben meteen iedereen wakker weten te krijgen. Een extra complicatie was dat mobiele telefoons daar geen bereik hebben, en de hoteltelefoon het al niet meer deed, en iemand dus een flink stuk terug moest rijden om vanuit een ander hotel 112 te kunnen bellen. 22 brandweerkorpsen uit de wijde omgeving, tot Cham en Regen aan toe, konden toen al voor het pand niets meer doen. Een groot probleem was het gebrek aan water. De Mooshütte was niet aangesloten op de openbare waterleiding, en doordat het al weken niet geregend heeft, was de eigen bron bijna droog. Blusvoertuigen moesten een pendeldienst uitvoeren naar de Grote Arber waar het bassin van de kunstsneeuwinstallatie werd leeggepompt.De nachttemperatuur was op dat moment min 10, dus veel lokale vijvers en riviertjes waren ook nog bevroren.

Als je de foto's ziet is het een wonder dat iedereen ongedeerd is. Wij kennen de eigenaar niet persoonlijk (de meeste hoteliers kennen we hier in de omgeving wel), maar we kunnen ons het verdriet goed voorstellen. Hun slogan op hun website is "Heute schon Glück gehabt? So schnell kann es gehen!" Dat is wel een beetje wrang in deze context natuurlijk: zo snel kan je geluk ook weer weg zijn bij brand…. Ze deden erg hun best, renoveerden veel, hadden een eigen kruidentuin, organiseerden daar ook rondleidingen in. Iedereen die wel eens van de Kleine Arbersee naar de Grote Arber is gewandeld kent de Mooshütte.
Ik weet van een collega uit de omgeving van Würzburg die na een brand bij diens collega een deel van het personeel heeft overgenomen, tot grote tevredenheid van alle 3 de partijen. Wij hebben dringend een extra schoonmaakster nodig vanaf volgende maand, en een klusjes/tuinman voor 1-2 dagen in de week. Pepijn vindt het lijkenpikkerij en voelt zich er niet goed bij. Ik vind het gewoon een aanbod wat je een collega kunt doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.