ons hotel

zondag 6 maart 2011

Valsheid in geschrifte loont in Duitsland

Deze week lijkt alles in Duitsland in het teken te staan van het vertrek van defensieminister Karl-Theodor Freiherr von und zu Guttenberg. Voor wie het niet heeft gevolgd: Guttenberg studeerde rechten in Bayreuth. Daar deed hij 7 jaar over en studeerde in 1999 af met slechts het cijfer "voldoende" (een zesje dus). In 2006 ging hij zijn proefschrift schrijven, dat in 2007 al af was (475 pagina's naast een drukke baan als parlementslid, knap hè…). Om onduidelijke redenen werd het werk pas in 2009 vrijgegeven, en reeds begin 2010 begon het wetenschappers en andere geinteresseerden op te vallen dat zij citaten uit hun eigen werk en andermans werk herkenden. Een bekende jurist van de universiteit Bremen nam in januari 2011 contact op met de  universiteit Bayreuth dat hij wel heel veel van zijn eigen geschriften herkende. Al snel was een rel geboren. Binnen een paar dagen werden 80 passages gevonden, velen meerdere pagina's lang, die woordelijk overgeschreven waren uit publicaties van anderen, zonder bronvermelding. Nog ernstiger was het dat zonder voorafgaande toestemming informatie uit vertrouwelijke stukken van de Bundestag, die niet voor de openbaarheid bestemd waren, gebruikt waren in het proefschrift. Toen de universiteit Bayreuth hem zijn doktorstitel afnam en de ophef te groot werd, trad de minister af. Inmiddels zijn volgens Wikipedia op 324 van de 391 onderzochte pagina's tekst (excl literatuurlijst, inhoudsopgaven, etc), dus op 82% van de bladzijden, gevallen van plagiaat gevonden. In totaal zijn er lange, letterlijk overgeschreven, passages uit meer dan 120 andere werken ontdekt zonder bronvermelding. De universiteit Bayreuth heeft aangekondigd dat zij aangifte bij justitie heeft gedaan van valsheid in geschrifte. Er zijn inmiddels 80 aangiften gedaan door wetenschappers en instanties in verband met schending van hun copyright.
Je zou denken dat de duitsers met rotte tomaten naar Guttenberg zouden gooien als hij zich op straat waagde. Niets is echter minder waar. Hij is de grote volksheld. 75% van de duitsers vinden dat hij onheus bejegend is en willen hem terug. Er zijn manifestaties "Guttenberg voor Bundeskanzler". CSU-partijleider Seehofer heeft al gezegd dat als hij binnenkort met pensioen gaat, dat zu Guttenberg hem dan gaat opvolgen. Geen discussie mogelijk. Op Facebook heeft Guttenberg ondertussen al meer dan 411.000 volgelingen, en de pagina "Guttenberg moet weg" heeft maar 7 fans. Dagelijks ontvang ik van collega's en bekenden via Facebook oproepen om acties vóór Guttenberg te steunen. Vanmorgen vond ik een nog achterlijkere in mijn inbox: er is inmiddels een bankrekening geopend om geld voor hem te doneren. In een paar uur tijd hebben al 2029 mensen dat gedaan. En dat terwijl de familie zu Guttenberg en ook de schoonfamilie von Bismarck tot de Top 10 van de rijkste adelijkste families van Duitsland behoren, en de donateurs duidelijk niet. Heel Duitsland is collectief gek geworden.
Inmiddels loopt er trouwens ook een onderzoek tegen de universiteit Bayreuth. Die zou in 1999 en ook in 2007 in totaal 750.000 aan onduidelijke donaties van een stichting onder voorzitterschap van de familie zu Guttenberg hebben gekregen. De jaartallen vallen ineens wel heel erg op…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.