ons hotel

woensdag 1 oktober 2008

Politieke aardbeving

Sinds zondagavond verkeert Beieren in een soort van permanente shock. De CSU is bij de verkiezingen voor de Beierse Landtag zijn absolute meerderheid kwijt. Nu moeten ze voor de eerste keer in een heeeele lange tijd een coalitieregering gaan vormen, maar hoe dat moet, tjsa, daar heeft niemand ervaring mee. Binnen de partij zijn er al wat koppen gerold. Net als vele Beiers weten wij nog niet helemaal wat we ervan moeten vinden. Aan de ene kant is het goed dat de CSU niet zomaar meer alles kan doordouwen waar ze zin in hebben, maar aan de andere kant vragen velen zich af of de kleinere coalitiepartner(s) wel de macht hebben om iets te veranderen.
Gisteren zijn we op onze Ruhetag het grootste deel van de dag thuis gebleven. Te druk. ‘s Avonds hebben we in Kötzting een klein hapje gegeten voor onze eerste Tsjechische les. Het was leuk, de leraar is echt grappig en de andere deelnemers (we zijn in totaal met 6 man en 5 vrouw in de leeftijd van 25 tot 60) waren ook veelbelovend gezellig. 
Je moet in Beieren natuurlijk wel redelijk open-minded zijn om zo’n cursus te gaan doen. We hebben voornamelijk eerst geleerd hoe je dingen uitspreekt. Dat is een hele kluif met rare letters.
Als je Konak ziet staan, denk je dan aan Cognac? Je spreekt het echter hetzelfde uit en het is ook hetzelfde drankje. De grootste uitdaging worden wel de naamvallen. Stoei je al met de duitse 4? Ga dan maar liever geen Tsjechisch leren, dat heeft er 7! Als je vroeger Latijn hebt geleerd schijn je het makkelijk op te pikken, de naamvallen komen rechtstreeks uit het Latijn, maar niemand in de groep heeft Latijn gehad op school.
Vandaag is het wat rustiger, maar vanaf morgen lopen we weer vol, vanwege het lange weekend van 3 oktober. Het is echter onstuimig herfstweer, dus het zal vandaag wel telefoontjes regenen met slappe smoezen van mensen die willen annuleren.  Daar zijn we inmiddels redelijk hard mee geworden. Waarom er nog steeds redelijk wat mensen zijn die denken dat de hotelier de financiele schade maar moet dragen, weten wij nog steeds niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.